Nordås Selegrend Borettslag

... drømmen om de sæle grender

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Home Grendakoret

Grendakoret

E-post Skriv ut PDF


Grendakoret under en opptreden i Fana kulturhus (konsert sammen med "Novgorod"), november 2009

GRENDAKORET:
Koret ble stiftet i 1982 og var et kor for nåværende og tidligere beboere i Nordås Selegrend Borettslag. 

Grendakoret er nå offisielt lagt ned.
Grendakoret la ned sin ordinære virksomhet på forsommeren 2015, i forbindelse med at dirigent Eva Aakermann etter 33 år bestemte seg for å avslutte sin dirigentvirksomhet. Men koret lover å gjenoppstå/synge ved enkelte anledninger.

Koristene øvde tidligere fast i Grendahuset en kveld i uken. Nå er det bare øving når koret skal opptre i en eller annen sammenheng.

Korets medlemmer reiste på en avsluttende kortur til Latvia våren 2015. Det var først og fremst Riga som ble besøkt, og det var blant annet lagt inn et besøk i den norske ambassaden. Dessuten hadde koret et svært vellykket kortreff med to seniorkor og en folkedansgruppe i den lille byen Vecumnieki, litt inne i landet. Her ble det arrangert en felles konsert på 1. mai.

Hva skjer videre?
Korets medlemmer håper at noen vil ta over stafettpinnen og etablere et nytt kor i Grenda, om ikke annet ta over det halvårlige arrangementet med "Grendakorkonserter". Vi har dessuten Grendakoret Junior (for barn i skolealder) å bygge videre på. Kari Knoph har tatt på seg å øve litt med disse barna.Litt om Grendakoret, slik det var:

Medlemmer:
Grendakoret hadde våren 2015 20 medlemmer: 6 sopraner, 8 alter, 3 tenorer og 3 basser. Med andre ord, 14 damer og 6 herrer.


Repertoar:
Repertoaret har hatt en stor spennvidde. Folkesanger fra inn- og utland, barokk- og renessansesanger, pop, jazz, viser, Bellmann etc. Mange av sangene er internasjonale og synges som regel på originalspråket.


Dirigent og ledelse:
Korets dirigent var/er Eva Margrethe Aakermann. (Annlaug Moe tok hånd om økonomien.)

Konserter og opptredener:
Koret holdt faste konserter i Grendahuset hver høst og vår, de såkalte "Grendakorkonsertene". Da underholdt også Grendas barn og unge med musikk, sang og dans. Grendakorets medlemmer serverte kaffe, te og kaker. Utlodningen av kaker, hjemmestrikkede labber og andre gevinster var populært!

Fra en Grendakorkonsert, desember 2013. Loddtrekningen i full gang.


Grendakoret synger fortsatt fast under 17. mai-frokosten, og ellers på ulike sammenkomster i Grenda i løpet av året, som Sankthansaften (helst utendørs), nyttårsaften (nyttårsbukker fra hus til hus) og andre arrangementer i Grenda.

Koret har hatt stadig flere oppdrag også utenfor Grenda de siste årene, blant annet under kulturdagene i Fana og Ytrebygda.

Det har gjennom mange år vært en årlig tradisjon å synge et knippe sanger av den skotske nasjonalpoeten Robert Burns på de årlige "Burns Supper" i januar hos Bergen Scottish Society. Fra 2006 til og med 2014 har koret sunget i denne sammenheng.

Utenlandsturer:
I anledning korets 25 årsjubileum reiste Grendakoret på en vellykket jubileumstur til Edinburgh i Skottland i mai 2007. Koret fikk anledning til å opptre på selveste Edinburgh Castle, i "the Great Hall". Grendakoret fikk også treffe og synge sammen med koret Rudsambee Company of Singers. 

I forbindelse med 20 årsjubileet reiste koret på sin aller første utenlandstur til Danmark (Jylland).

I mai 2009 reiste halve koret på en vellykket fire dagers tur til Stockholm, Sverige. Her fikk koret blant annet treffe og synge sammen med et svensk kor og ha konsert på et aldershjem. Bilder fra turen er lagt ut i eget album i Bildegalleriet.

I april/mai 2012 feirer koret sitt 30 årsjubileum med en tur til Guildford i England, like utenfor London.

I april/mai 2015 reiste koret på sin avslutningstur til Riga og Vecumnieki i Latvia.


Fra konserten i Vecumnieki, Latvia, 1. mai 2015.
Grendakoret sang der sammen med to latviske kor.

Andre arrangementer/opptredener:
Av andre arrangementer de siste årene nevnes:
- Opptreden på Real Ones' releaseparty (plateslepp) i Logen
- Opptreden på navnefest for Humanetisk Forbund i Logen
- Kortreff med koret "Cantus" i Skjold kirke
- Opptreden i Ytrebygda kulturhus sammen med Bønes Brass og Leknes Blåseorkester
- Opptredener på arrangementer på Osterøy Museum, bl.a. sammen med Helge Jordal
- Opptreden for Hordaland korforbund
- Opptredener på jubileer, avslutninger, 50- og 60-årsdager osv.
- Opptredener på julebord
- Korfester med andre kor (Sydvestkoret, Loddefjordkoret, Humkoret)


Litt av det som har skjedd:


Januar 2011 og 2012 - Burns synges igjen på Fløirestauranten!


Januar 2010 - nok en fin konsert i Robert Burns' ånd
For femte gang på rad holdt Grendakoret konsert for Bergen Scottish Society i anledning "Burn's Supper", som feires over hele verden der det fins skotter. Programmet bestod nå, som alltid, av sanger skrevet av den skotske nasjonalpoeten Robert Burns, på originalspråket. Arrangementet foregikk denne gangen på Fløirestaurantet. Det var fullt hus og god stemning under konserten. Og Grendakoret fikk nok en gang med mange godord på veien og ble ønsket velkommen igjen neste år!
Se bilder fra arrangementene på  Bergen Scottish Society sine hjemmesider.

Sample Image

 

Lydhøre Bergens-skotter nyter Burns-sanger på Fløirestauranten

November 2009 - konserten med Novgorod i Kulturhuset en suksess!
Konserten 15. november samlet rundt 200 tilhørere i det nye Kulturhuset på Nesttun. Mange nåværende og tidligere naboer og venner stilte naturligvis opp, men også mange andre hadde tatt turen.

Les hva Fanaposten skrev i sin fulldistribuerte utgave 17. november:

Etniske toner og lun humor preget konserten med Gabriel Fliflet og Novgorod i samarbeid med Grendakoret på Nordås.

Søndag kveld var det konsert i Fana kulturhus. Grendakoret på Nordås fikk musikalsk bistand fra gruppen Novgorod, med Gabriel Fliflet i spissen. Resultatet ble en konsert med røtter i både finsk, jødisk og russisk musikk.
Etnisk populærmusikk.
Konserten i kulturhuset hadde fått navnet "From grenda with love". Det var da også stor kjærlighet til musikk tilskuerne fikk oppleve denne søndagskvelden. Gabriel Fliflet loset publikum gjennom en drøy time fylt med folkemusikktoner hovedsakelig fra Østersjøområdet. Det er disse trakter gruppen Novgorod henter sitt repertoar fra.
- Vi spiller etnisk popluærmusikk fra Østersjøområdet på 40-, 50- og 60-tallet, opplyste Fliflet før han dro til med en vits om hvor mye press det er i akkurat den sjangeren.
Musikalsk arv.
Grendakoret på Nordås har eksistert siden 1982 og har i disse årene konsentrert seg mest om folkemusikksjangeren. Koret ledes av dirigent Eva Aakermann.
Gruppen Novgorod består foruten Gabriel Fliflet av Kristoffer og David Chelsom Vogt og Jørgen Sandvik. De to sistnevnte er blant annet kjent fra poprok-gruppen Real Ones.
Brødrene Chelsom Vogt og Jørgen Sandvik har alle foreldre i Grendakoret på Nordås og hadde sine første opptredener med koret.


September 2009 -
samarbeid mellom Grendakoret og gruppen Novgorod
Grendakoret har innledet samarbeid og hatt sine to første øvelser sammen med, folkemusikkgruppen Novgorod.

Novgorod er kjent for å spille såkalt etnisk populærmusikk fra Østersjølandene. Kvartetten har følgende medlemmer: Gabriel Fliflet (trekkspill, vokal), David Chelsom Vogt (fele, vokal), Jørgen Sandvik (gitar, vokal) og Kristoffer Chelsom Vogt (kontrabass, vokal).

Både David, Kristoffer og Jørgen har hatt sin oppvekst i Grenda. David og Jørgen er for øvrig kjent fra bandet Real Ones, mens Kristoffer blant annet spiller i gammeljazzgruppen Kniv og Taffel. Gabriel er først og fremst folkemusiker og utgjør den ene halvdelen av Fliflet/Hamre.

Samarbeidsprosjektet mellom Grendakoret og Novgorod skulle ende opp i en konsert i det nye Kulturhuset på Nesttun søndag 15. november 2009. Sangen og musikken som ble fremført var av østeuropeisk karakter, samt litt etnisk finsk. Alle i koret gledet seg til denne spennende konserten, som ble en stor suksess (se over)!

Sample Image Sample Image
Novgorod og noen av kordamene under øvelsen i Grendahuset 9.9.09! (Øvelsen sluttet kl 9!) Mobilfoto: Red.Sample Image

Over ser vi Grendakoret under opptreden i selveste "the Great Hall" på Edinburgh Castle, Skottland.

Grendakoret og Real Ones:
Grendakoret har et spesielt forhold til bandet Real Ones. Tre av medlemmene (Ivar og David Chelsom Vogt og Jørgen Sandvik) har vokst opp i Grenda. Koret har opptrådt sammen med bandet både under en direktesending på NRK P3 og på et plateslipp i Logen. Enkelte kormedlemmer var også med på CDen "Home with the Girls in the Morning". Følgende utklipp er sakset fra nettet:

NRK: "- og Ballad Of An Old Man fra det siste albumet Home With The Girls In The Morning er også en knallåt med Grendakoret fra det gamle Real Ones nabolaget.."

Bergensavisen: Det var P3s musikksjef Håkon Moslet som fikk høre den, og ville ha den, forteller David Chelsom Vogt. Det spesielle er at de har med seg Grendakoret på «Ballad Of An Old Man» – foreldre, naboer og venner fra Nordåsgrenda. – Det var der vi begynte å spille, sier Ivar.

Japansk annonse for CD med Real Ones - og Grendakoret...! (En kuriositet.)
Grendakoret · リアル・ワンズ - Real Ones. VVR1039672: REAL ONES: Home With The Girls in The Morning. 著作権について | プライバシーについて | 「特定商取引

Sist oppdatert torsdag 25. mai 2017 11:12